Vegan Buddy

czwartek, 5 grudnia 2013

Pigwa w babce cytrynowej i szybki obiad

Ryż z warzywami i tofu z agawą i czarną solą




Cóż ci trzeba?
To tak na dwie porcje

♠ torebka zajebistego ryżu jaśminowego (najlepszy brązowy, nie mam :p )
♠ pół kostki tofu naturalnego
♠ 250g różyczek brokuła
♠ średni pomidor
♠ 8 średnich pieczarek
♠ kawałek żółtej papryki
♠ syrop z agawy
♠ po szczypcie kurkumy, curry, pieprzu, soli czarnej, czosnku,
♠ pół łyżeczki czarnuszki




♠ Ryż ugotować wg wskazówek z opakowania. W tym czasie pokroić warzywa i pieczary i wrzucić na patelnię i podlać wodą, przykryć i zostawić do uduszenia.
♠ tofu pokroić w drobną kostkę i wymieszać w miseczce razem z syropem z agawy, czosnkiem, pieprzem, czarną solą (taką sytą szczyptę), pieprzem, curry i kurkumą.
♠ zdjąć pokrywkę, żeby wyparowała woda
♠ Gdy warzywa i pieczary zmiękną, zrobić na patelni miejsce, najelpiej na środku, dodać przyprawione tofu i ew łyżeczkę oleju kokosowego albo oliwy i chwilę je podsmażyć,
Ryż najlepiej jaśminowy połączyć z uduszonymi warzywami i podsmażonym tofu, dorzucić czarnuszkę  i ew sól i pieprz do warzyw według uznania :)

Dobre to, CARB UP :)


  

Baba cytrynowa

 Kupiłam pigwę i nie wiedziałam co z nią zrobić, "na surowo be" no to szybkie ciasto.


Co ci trzeba? W przybliżeniu:

W jednej misce połączyć:
♠ Płatków owsianych zmieliłam niecałą paczkę, czyli ok 3 albo 4 szklanki mąki
♠ 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
♠ 1/2 szklanki cukru pudru ( u mnie cukier kokosowy, też zmielić w młynku) ( można dodać mus z daktyli namoczyć na noc i zmiksować rano z wodą ;)
♠ 4 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
♠ przyprawa do sernika (wanilia, skórka cytrynowa, pomarańczowa...)
♠ skórkę cytrynową startą na najmniejszych oczkach, ok łyżeczkę
♠ aromat waniliowy/cytrynowy
♠ 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

W drugiej zmiksować:
♠ sok z dojrzałej cytryny
♠ pół szklanki oleju kokosowego
♠ 2/3szkl. mleka roślinnego
♠ 2/3 szklanki cukru pudru ( u mnie cukier kokosowy, też zmielić w młynku) ( można dodać mus z daktyli namoczyć na noc i zmiksować rano z wodą)

♠ Na wierzch pigwa w plastrach i posiekane daktyle

Połączyć składniki i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Lepiej sprawdzać bo nie patrzyłam na zegarek
Po wyciągnięciu lekko ostudzić i polać syropem z agawy.











 Bardzo syta i smaczna śląska baba, polecam :)

1 komentarz: