wtorek, 10 grudnia 2013

pyszne surowe lody z czekoladą


Też uwielbiacie obżerać się lodami oglądając dobry film Tarantina czy odlatując przy czytaniu książki Pratchetta?
 Ja zdecydowanie tak.


Same lody robi się w miarę szybko z tym, że pewne składniki trzeba zamrozić wcześniej.


Co trzeba?

♠ 6 dojrzałych bananów
♠ 3 dojrzałe gruszki
♠ kubek namoczonych daktyli
♠ surowy olej kokosowy / mleko kokosowe
♠ kruszone ziarna kakaowca (evergreen.pl - polecam)

♠ surowa czekolada

( zmielone ziarna kakao + olej kokosowy + syrop z agawy + kruszone ziarna kakao)

 
  Co dalej?

♠ daktyle moczymy na noc
♠ banany i gruszki pokroić w plastry, umieścić w szczelnym pojemniku i mrozić przez całą noc bądź kilka godzin
♠ 2 łyżki kakao zmielić i połączyć z rozpuszczonym w kąpieli wodnej olejem kokosowym (2 łyżki) i syropem z agawy (łyżka) albo cukrem kokosowym
♠ wymieszać, wylać do płaskiego pojemnika, wygładzić, posypać jagodami goji/ kakaovymi bobami (pokruszone ziarna kakao) albo czym tam chcecie i lubicie, docisnąć rekami i wsadzić do lodówki
♠ jeśli używacie mleka kokosowego to je schłodźcie w lodówce, jeśli oleju to rozpuście w kąpieli albo trzymajcie go długo w ciepłym pomieszczeniu

 

♠ rano banany i gruszki wyjąc z zamrażarki i wsadzić na chwile pojemnik do cieplej wody  
♠  w tym czasie miksujemy daktyle razem z woda
♠ dodajemy mleko kokosowe/olej kokosowy, potem banany i gruszki i ew jeszcze syrop z agawy 
♠ miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, 
♠ przekładamy do pojemnika, siekamy czekoladę, dodajemy, mieszamy, posypujemy wierzch i do zamrażarki na 2h, można jeść też takie :)
♠ po wyciągnięciu albo odczekać albo wsadzić pojemnik na chwile do cieplej wody


♠ lody nabierac gałką do lodów  posypać czekoladą / pokruszonym kakao, polać syropem z agawy czy musem z daktyli




Osobiście lody smakują mi najbardziej zimą... ;)

2 komentarze:

  1. Nominowałem Twój blog do nagrody "Liebster Award". Szczegóły pod linkiem: http://kuchniaww.blogspot.com/2014/01/nominacja-do-liebster-award-moja.html

    OdpowiedzUsuń