Ryż z warzywami i tofu z agawą i czarną solą
Cóż ci trzeba?
To tak na dwie porcje
♠ torebka zajebistego ryżu jaśminowego (najlepszy brązowy, nie mam :p )
♠ pół kostki tofu naturalnego
♠ 250g różyczek brokuła
♠ średni pomidor
♠ 8 średnich pieczarek
♠ kawałek żółtej papryki
♠ syrop z agawy
♠ po szczypcie kurkumy, curry, pieprzu, soli czarnej, czosnku,
♠ pół łyżeczki czarnuszki
♠ Ryż ugotować wg wskazówek z opakowania. W tym czasie pokroić warzywa i pieczary i wrzucić na patelnię i podlać wodą, przykryć i zostawić do uduszenia.
♠ tofu pokroić w drobną kostkę i wymieszać w miseczce razem z syropem z agawy, czosnkiem, pieprzem, czarną solą (taką sytą szczyptę), pieprzem, curry i kurkumą.
♠ zdjąć pokrywkę, żeby wyparowała woda
♠ Gdy warzywa i pieczary zmiękną, zrobić na patelni miejsce, najelpiej na środku, dodać przyprawione tofu i ew łyżeczkę oleju kokosowego albo oliwy i chwilę je podsmażyć,
Ryż najlepiej jaśminowy połączyć z uduszonymi warzywami i podsmażonym tofu, dorzucić czarnuszkę i ew sól i pieprz do warzyw według uznania :)
Dobre to, CARB UP :)
Baba cytrynowa
Kupiłam pigwę i nie wiedziałam co z nią zrobić, "na surowo be" no to szybkie ciasto.Co ci trzeba? W przybliżeniu:
W jednej misce połączyć:
♠ Płatków owsianych zmieliłam niecałą paczkę, czyli ok 3 albo 4 szklanki mąki
♠ 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
♠ 1/2 szklanki cukru pudru ( u mnie cukier kokosowy, też zmielić w młynku) ( można dodać mus z daktyli namoczyć na noc i zmiksować rano z wodą ;)
♠ 4 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
♠ przyprawa do sernika (wanilia, skórka cytrynowa, pomarańczowa...)
♠ skórkę cytrynową startą na najmniejszych oczkach, ok łyżeczkę
♠ aromat waniliowy/cytrynowy
♠ 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
W drugiej zmiksować:
♠ sok z dojrzałej cytryny
♠ pół szklanki oleju kokosowego
♠ 2/3szkl. mleka roślinnego
♠ 2/3 szklanki cukru pudru ( u mnie cukier kokosowy, też zmielić w młynku) ( można dodać mus z daktyli namoczyć na noc i zmiksować rano z wodą)
♠ Na wierzch pigwa w plastrach i posiekane daktyle
Połączyć składniki i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Lepiej sprawdzać bo nie patrzyłam na zegarek
Po wyciągnięciu lekko ostudzić i polać syropem z agawy.
Bardzo syta i smaczna śląska baba, polecam :)
Ciekawy blog <3
OdpowiedzUsuńagrestaco6.blogspot.com