wtorek, 16 kwietnia 2013

Shake your vegan ass!

SZEJK NA PEŁNEJ

 Tak bez słowa wstępu, od razu przejdę do konkretów..


Lody truskawkowo bananowe 
Składniki: 
- dwa banany, 4-6 średnich truskawek, dwie kopiate łyżki (pół szklanki) mleka kokosowego, 
- pół szklanki mleka roślinnego, cukier w zależności od upodobania, u mnie 2 łyżki, koniecznie trzcinowy, jak ktoś ma to można też śmiało dodać wanilię.

wszystko zblendować, przelać do kubeczków (u mnie po deserach sojowych, ale można do jednego dużego kubła i później z niego wybierać porcje gałką do lodów. Całość mrozić kilka godzin (2-4 spokojnie wystarczą).

Aby uzyskać z takich lodów shake'a, trzeba połączyć w blenderze kubek loda (3/4 szklanki)..

                                   

  z rozpuszczonymi kilkoma kostkami gorzkiej wegańskiej czekolady..
(6kostek u mnie,  w zależności jak mocno czekoladowy ma być, można dodać więcej  - pamiętaj aby je chociaż lekko przestudzić - szybciej połączą się z lodowatym mlekiem)
                                  
...dodać dwie szklanki dobrze schłodzonego mleka roślinnego i blendować wszystko do uzyskania kremowej konsystencji. 
                                    
=
 

 Teraz można PIĆ BEZ OPAMIĘTANIA!

 ---------------------------------------------------------------------------------------------
PS. wersja bez czekolady też jest pyszna...
Uwagi:
1. w wersji czekoladowej w związku z sezonem truskawy można pominąć, za to zastąpić odrobiną soku z cytryny
2. jeśli mamy ochotę na same lody, to można je oblać rozpuszczoną i lekko ostudzoną czekoladą, ładnie zastyga.
3. bardzo szybko znika, wersja truskawkowa nie przetrwała ani pięciu minut.
smacznego.. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz